Sonnenschwamm – Coeloptychium (agaricoides)

De Sonnenschwamm -officiële naam Coeloptychium- is een spons uit het Krijt. Waar de meeste sponzen een koker-achtige vorm hebben is deze spons gevormd als een soort paddestoel. Op onderstaande foto is de onderkant van de Sonnenschwamm te zien.

img_0807

Sponzen zijn vrij simpele beesten. Ze halen hun voedsel en zuurstof uit het water dat door hun lichaam stroomt. Het water wordt door de poriën aan de onderkant van het dier naar binnen gezogen en alle voedingsstoffen worden er uitgefilterd, waarna het water er aan de bovenkant weer wordt uitgespuwd. De waterstroom wordt gereguleerd door het geheel of gedeeltelijk sluiten van de ostia (openingen/poriën) en osculum (daar waar het water weer uitvloeit). Bevat het water bijvoorbeeld plots veel sediment-deeltjes, is het handiger om de waterstroom tijdelijk stop te zetten.

Dreigt een ingang toch verstopt te raken door een te groot deeltje, wordt deze verwijderd en meegestuurd met het uitvloeiende water of wordt het gebruikt om het skelet van de spons te versterken. Is het deeltje dat de ostium verstopt een vorm van voeding, wordt deze in plaats van verwijderd geconsumeerd door de cel. Zuurstof wordt door middel van diffusie opgenomen.

img_0774

img_0796

De sponzen leven in wat dieper water, op zachte bodem van zand en modder. Met een steel bindt deze spons zich vast aan de bodem, maar het complete fossiel met steel en al wordt maar zelden gevonden.

img_0789

Waarom wijkt deze vorm zo af van de standaard koker-vorm? In het Krijt verschenen er veel verschillende soorten sponzen. In het geval van de sonnenschwamm vermoed Jens Lehmann dat het schild de poriën van de spons behoedde voor neerkomend slib. De onderkant is geribbeld simpelweg omdat het oppervlak zo vergroot wordt en er meer water en dus ook voeding kan worden doorgelaten. De Sonnenschwamm: ook wel een 75 miljoen jaar oude superfilter.

img_0808 img_0810
img_0795

img_0777

5 gedachten over “Sonnenschwamm – Coeloptychium (agaricoides)

  1. Bernhard en Riet zei:

    Dag Hester,

    Je hebt er wat moois van gemaakt, waar je uren in hebt zitten. Het resultaat is verbluffend fraai geworden en ook de foto’s zijn heel duidelijk. Samen met de omschrijving een compleet stukje werk!!!

    Beantwoorden
  2. Opa en Oma Smit zei:

    Wat goed Hester!
    Een interessant artikel met prachtige foto’s.
    We zijn weer trots op je!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.